Maan hallituksen ohjelma sisältää suuria odotuksia sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän kehittämiselle. Talouden tasapainottaminen hallituskaudella 3 miljardin euron verran painaa uuden sote-ratkaisun nopeaa viemistä päätöksentekoon. On muistettava, että alkuperäinen tavoite oli turvata koko maan kattavasti laadukkaat palvelut ja samalla hillitä kustannuskehitystä. Toivon, että hallitus muistaa tämän.

Leikkauslistat ovat kipeitä ja kun hallitus avokonttorissaan myllyttää strategisen suunnitelmansa konkretiaa, toivon, että nyt lasketaan lobbareita ja meitä asiantuntijoita paikalle kertomaan kommenttimme ehdolla oleviin ratkaisuihin. Me Sairaanhoitajaliitossa lobbaamme potilas- ja asiakastyössä työtään tekevien puolesta. Meidän viestiämme, sairaanhoitajan ääntä, ei hallitukselle osaa kertoa kukaan muu.

Juuri julkaistu maan hallituksen ohjelma sisältää leikkauksia koulutukseen. Ammattikorkeakoulussa kandidaattitutkintona suoritettavaan sairaanhoitajakoulutukseen hakevien lukumäärät ovat nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Koulutukseen hakeudutaan ja koulutuksesta valmistutaan määräajassa, mutta 3-5 vuotta työelämään siirtymisen jälkeen sairaanhoitajat harkitsevat alan vaihtoa. Tämä on käynyt ilmi useissa viimeaikaisissa tutkimuksissa kuten Riitta Meretojan tutkimuksessa Sairaanhoitajien ammattipätevyys ja siihen yhteydessä olevat työhyvinvointitekijät ja Mervi Flinkmanin väitöskirjassa.

Ammattikorkeakoululain (2014/932) mukaisesti ammattikorkeakoulut päättävät itse opiskelijavalinnan perusteista, ja valintakäytänteet vaihtelevat. Vuosina 2014 ja 2015 monet ammattikorkeakoulut ovat luopuneet kokonaan psykologisista soveltuvuuskokeista sairaanhoitajakoulutuksen valinnoissa. Tämä on herättänyt paljon julkista keskustelua alalle soveltuvuuden arvioinnista ja opiskelijavalintojen merkityksestä. Tutkimustietoa sairaanhoitajakoulutuksen opiskelijavalinnoista on kuitenkin niukasti saatavilla. Valintakoemenetelmiä on tutkittu erittäin vähän, ja seurantatutkimukset puuttuvat lähes täysin. Myös alalle soveltuvuuden yhteinen määritelmä näyttää puuttuvan. Yhteiskunnallisesti tarkasteltuna opiskelijavalinnat ovat yhteinen haaste koko sosiaali- ja terveysalalle.

Sairaanhoitajakoulutuksen uuden valintakoemenetelmän kehittäminen -hankkeessa (SUVAKE) on tarkoituksena kehittää viiden ammattikorkeakoulun, yliopiston ja työelämän yhteistyönä valintakoemenetelmä, joka on näyttöön perustuva, luotettava, objektiivinen ja kustannustehokas. Tavoitteena on kehittää valtakunnallisesti käyttöön otettava valintakoemenetelmä. Hankkeessa myös arvioidaan uuden menetelmän toimivuutta. Sairaanhoitajaliitto on mukana yhtenä toimijana tässä hankkeessa.

SUVAKE-hanketta koordinoi Metropolia Ammattikorkeakoulu. Verkostossa on mukana neljä muuta ammattikorkeakoulua: Saimia, SAMK, SeAMK ja TAMK sekä Turun yliopiston hoitotieteen laitos, Suomen Sairaanhoitajaliitto ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Pilotointivaiheessa mukaan kutsutaan kaikki halukkaat ammattikorkeakoulut.

Opiskelijavalinta on yksi keino kehittää hoitoalan houkuttelevuutta ja pitää valmistuneet sairaanhoitajat hoitotyössä. Sairaanhoitajakoulutuksesta puolet tapahtuu käytännön harjoittelussa. Käytännön harjoittelu voi toteutua simulaatio-opetuksena, jolloin opetus tapahtuu aidoksi hoitoympäristöksi rakennetussa opetustilassa, tai perinteisesti aidoissa ympäristöissä kuten sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Käytännön harjoittelun kehittämisen hanketta ammattikorkeakoulukentässä johtaa Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Käytännön harjoittelun työsuhdeperustaisuudesta on keskusteltu myös aiempina vuosina. Korkeakouluille asetettu kolmannen lukukauden velvoite maan hallituksen ohjelmassa voisi toteutua käytännön harjoittelun toteuttamisena työsuhdeperustaisesti. Vuonna 2008 Tampereen yliopistossa tehdyn pro gradu -tutkielman mukaan asiaa kannattaa harkita.

Hallitusohjelmassa viitataan myös paikallisen sopimisen laajentamiseen ja kehittämiseen. Hyvä näin, mutta luopuminen keskitetystä sopimusohjauksesta edellyttää aidon luottamuksen ilmapiiriä – ja tällainen ei synny hallituksenkaan käskyllä. Mekanismit paikallisen sopimisen onnistumisen arviointiin ja tarvittaessa pikaiseen reagointiin on luotava.

2 kommenttia artikkeliin ”Sairaanhoitajakoulutukseen satsaaminen kannattaa

 1. jos vakuutukset poistuvat ja koko suomi ahtautuu samaan julkisputkeen, jossa on Jo nyt mahdoton hengittaa ja kmmunistisen solhoosin militaristinen menttaliteetti jossa mitaan turhautumusta,toiveita tai ajattelua ei SAA esiintya potilaalla ilman rankaisua..tilanne on sama kuin kommunismi kaupassa jonne ihmiset jonotti 8 tuntia paivassa saadakseen Ede’s luunsirun ja palasivat motion ilman sits, jos he sanoi et kommunismi ei toimi heille tehtiin samaa mita suomessa tehdaan jos yksilo sanoo Etta julkisputki on kammottavin terveydenhoito paikka..niin molemmissa masissa sellaiset totuuden sanojat ohjataan kolhoosiin omalle psykiatrille Jolla on psykoosi pasperit valmiina ja pakkohoito eli mielipide vankilaan passitus.. Jos kommunismi oli paha niin yhta vaarallinen ja paha on meidan kolhoosi julkisemme, kumpikaan ei sieda pieninta palautetta kritiikista puhumattakaan.

  Jos tyossa kayvat siirretaan julkiselle tyytymattomyys kolhoosi yhteiskuntaa kohtaan muuttuu isanmaa vihaksi ..koska jokainen makes Etta kansaamme tapetaan hoitamattomuuteen ja tappaja julkisputkea ei rule suosia. Silta tulee ottaa veroraha pois ja kansa tarvitsee vakuutukset sills rahaslla. Koska kaikkien meidan tuttavapiirissa on ihmisia jotka kuolivat koska vakuutusta ei ollut ja paha julkis junttalauma vain ivasi vuosikausia syopaa mielusairaudekjsi ja Han kuoli koska suomalainen julkinen on sadistic kansalle ja erikoistunut ihmisoikeus rikoksiin ja humiliaatioon psykiatrian vaarinkayttaen kuten soviet..

  Lisaksi jos vakuutus poistetaan tyossa kayvilta.. Muut eivat rule saamaan pieninta hoitoa tehittomalta julkiselta, koska tyossakayvat hoidetaan ensin eli tuottavat lehmat ja he joilta verorahat on Jo saatu ja eivat tuota enempaa rahaa virkamiehistoa ole, heita ei tulla silloin hoitamaan lainkaan eli Jo nyt kaynnissa oleva Kansan murha laajenee ja pahenee.

  End ole koskaan ymmartanyt miksi meidat aivopestiin kammoamaan vakuutuksia, jotka takaa valinnan vapauden ja myos sen jos julkinen ei hoida we ei silloin vaikuta koska henkilo SAA elaa vakuutuksen turvin ja ei ole riippuvainen sosialistisen suunnitelma talouden suunnitelmista tappaa yli 60 set up it am at to my teen kun eivat enaa tuota kerran maitoa virkamiehistoa ole..

  Totuus on olemme aivopestyja hakkikanoja joille aina on esitetty vain yksi jarjestelma ja muut demokraattisemnat, tehokkaammat ja oikeudenmukaisemmat jarjestelmat on merkattu virkamiesten toimesta pahoiksi ja tama probacanda on kiirinyt lapi suomen virkamiehistoa valvomissa caption medioissa, koska virkamiehisto pitas absoluuttista omaa hirmuvaltaa ainoana hoitomuotona varjaten muut pahaksi tai tarpeettomaksi ja samalla tehden Kansan virkamiehelle kuuliaiseksi hakkikanaksi joka ei katsele ymparilleen ja tee havaintoja muista jarjestelmista..

  Vakuutus jarjestelma on paras..vakuutus yhtion voi vaihtaa jos we ei makes terveyden hoitoa, mutta ilman vakuutusta on turha Jenna yli 60 Sena julkiselle valittaa oireita, he ei tutki Ku kolesterolit kun pitaisi leikata syopa..potilaan annetaan kuolla..main kavi monien aideille..

  Vain imbesilli rakentaa yksiputkia, ne maat jotka pitavat yksin julkistalous ajautuvat mielivaltaisiksi psykiatrian vaarinkaytolla jos..koska yksiputkissa eli kommunismissa ei SAA ajatella, ei SAA olla toiveita, pitaa vain kuolla silloin kun virkatohtori antaa tappoinjektion tahan kaikki kolhoosit johtavat sovietissa ja suomessa.. Be on sairaita jarjestelma ja niita ei kukaan pysty parantamaan..

  Mutta hakkikanhan kuolee silloin kun kasketaan samoin autoritaaruseen totalitaariseen yksiputkuseen faint or he ottoman umpikujaan opetettu suomalainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.