Säpinää Sairaanhoitajien Varikolla SuomiAreenassa Porissa

Sairaanhoitajat juhlistivat yhdeksänkymppisiään Porin SuomiAreenalla. SuomiAreenakin juhli kymmenettä vuottaan. Kymmenessä vuodessa Areenasta on tullut paljon enemmän kuin PoriJazzien yhteyteen liitetty tapahtuma. Tapahtuma tavoitti noin 60 000 osallistujaa. Vastaava Ruotsin Almedalen -viikko Gotlannissa tavoitti 30 000 osallistujaa. Maaotteluvoitto siis Suomeen tässä lajissa. Toki taphatumilla on eronsa: Porissa ollaan vahvasti yleisötapahtuma ja verkostoitumistapahtuma, Almedalen keskittyy politiikantekoon ja päätöksiin. Mutta ei Porissakaan politiikka ja päätökset olleet possa kuviosta. Kreikan tilanteesta kysyttiin päivittän ja tilannetta seurattiin tiiviisti. Sote kiinnosti meitä ja sotesta keskusteltiin lavalla ja lounaspöydissä.

Sairaanhoitajaliitto oli nyt ensimmäisen kerran mukana Areenassa. Ja kokemus oli hyvä. Sairaanhoitajien Varikolla keskiviikosta perjantaihin työskennelleet Satakunnan sairaanhoitajat tapasivat runsaasti satakuntalaista väkeä. Varikolle oli aika ajoin jopa jonoa. Sairaanhoitajat mittasivat verenpainetta ja tekivät verensokerin mittuksia ja tietenkin keskustelivat mieltä askarruttavista asioista. Molempia mittauksia yli 200 henkilölle päivittäin. Samaan aikaan kaksi jopoilevaa sairaanhoitajaa kierteli pitkin Poria kertomassa varikosta ja sairaanhoitajuudesta. Varikolla päivystivat myös liiton asiantuntijat. Koimme saavamme hyvän ja vastavuoroisen kontakin asiakkaisiimme ja potilaisiimme päivien aikana. Samalla ehdimme myös verkottua ja tuoda sairaanhoitajien osaamista esiin eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Meitä järjestöjä oli paikalla paljon Kansalaistorilla ja järjestöt kantoivat kiitettävän osan myös 160 tilaisuudesta. Sairaanhoitajaliitolla oli oma paneeli ja Torivartti ja Varikko -teltta. Toimme esiin kumppanuutta ja osaamistamme sekä vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Ja halusimme myös nostaa asiakkaan ja potilaan ääntä esiin päätöksentekoon. Ja pääsimmekin maanantaina 13.7. aina moneen Maikkarin SuomiAreena -lähetykseen!

Halusimme tuoda esiin ratkasiuja ja vaihtoehtoja sote-uudistukseen. Halusimme näyttää konkreettisesti, miten sairaanhoitajat tekevät työtään väestön parissa, etsivällä ja hakevalla työtavalla. Asiakkaiden ei tarvinnut hakeutua sairaanhoitaja luo, vaan sairaanhoitajat tulivat asiakkaiden keskelle. Mittausten lomassa käytiin läpi muutakin elämään ja terveyteen liittyvää asiaa. Ja saatiin jatkohoito-ohjeita, jos tilanne sitä vaati. Jopoilevat sairaanhoitajat ”lähettivät” myös henkilöitä Varikolle mittauksiin. Tällaista työtapaa voi käyttää myös sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä, vink vinki sotepäätöksentekijät. Apteekkariliitto ja muutamat apteekit ovat jatkaneet kokeiluaan, jossa sairaanhoitaja tekee työtään apteekissa antaen lääkitysneuvontaa ja toteuttaen esimerkisi mittauksia. Matalan kynnyksen lähipalvelutyötä. Mutta mikä tärkeintä, sairaanhoitajalla on koulutus ja osaaminen kohdallaan, jotta hän voi tätä työtä tehdä.

Paneelimme maanantaina 13.7.käsitteli teknologiaa ja robotisaatiota. Saimme panelisteiksi Christina Anderssonin, joka on robotisaation ”guru” Suomessa, kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesolan, Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarisen ja sairaanhoitaja Jani Silvastin. Loppukommentin esitti Porin perusturvasta esimies Petri Jalonen. Kävi ilmi, että Suomi on peränpitäjämaa terveydenhuollon robotisaatiossa. Vaikka olemme monin tavoin teknologian edelläkävijöitä. Sairaanhoitajat eivät ole tässä jarruina: sairaanhoitajat ovat innokkaampia teknologiainnovaatioiden kokeluihin kuin työnantajat. Tämä käy ilmi juuri tekemästämme kyselystä sairaanhoitajille. Jarruttavatko vanhentuneet mielikuvat robotisaation kehitystä? Keskustelussa kävi selkeästi ilmi se, että robotti ei korvaa kokonaan tai edes valtaosaltaan ihmisten välistä vuorovaikutusta, mutta robotti voi tuoda helpotusta ja turvallisuutta. Esimerkisi useita toistoja ja tarkkuutta vaativaan työhön tai voimaa ja herkyyttäkin vaativiin potilassiirtoihin. Eivät robotit enää ole peltilaatikoita. Varikolla kävijöitä ja myös paneelin yleisöä ihastutti hyljerobotti Paro. Paro äänteli ja likkui hellyttävästi hoitajansa sylissä. Paro tekee päivätyötään ikäihmisen palveluyksikössä. Ja on hyvin pidetty kumppani.

Yhteinen hankkeemme Omaishoitajat ja -läheiset -liiton kanssa laajeni Satakuntaan! Hanke alkoi Varsinais-Suomesta. Seniorisairaanhoitajat toimivat mentoreina omaishoitajille siten, että tapaamisten keskiössä on omaishoitajan tukeminen ja jaksaminen, ei hoidettavan hoitaminen. Seniorisairaanhoitajamme ovat saaneet koulutuksen toimia mentorina. Etenemme pienin askelin ja laajennamme hanketta kokemusten mukaan. Kyseessä on kuitenkin vapaaehtoisuuteen ja äärimmäiseen luottamukseen perustuva hanke.

Minulla oli myös mahdollisuus tutustua Porin perusturvan yksiköihin. Perusturvan toiminta-ajatus lähtee siitä, että potilaiden ensisijainen hoitopaikka on koti. Muu palvleujärjestelmä rakentuu tämän ajatuksen ympärille. Tutustuin kotisairaalaan ( keskimäärin 50 potilasta hoidossa), muistisairaide nja neurologiseen kuntoutusyksikköön sekä Itä-Porin avopalvleuihin. Muistisairaiden yksikössä oli pysäkki, jolta voi olla matkalla minne vain. Matkalle tai kotiin on aika moni muistisairas henkilö menossa.

Oli myös hienoa tavata Varikon kävijöitä, muita järjestöja, yhteistyökumppaneita ja päättäjiä. Ilman kohtaamisia ja keskusteluja eivät asiat etene. Ilman kohtamisia ja keskusteluja jäävät monet asiat pimentoon. Kiitos kaikille upeista ja innostavista keskusteluista!

Ja ennen kaikkea kiitos Satakunnan sairaanhoitajien ja Sairaanhoitajaliiton tiimille! Oli helppoa ja turvallista ja ennen kaikkea voimaannuttavaa olla kanssanne SuomiAreenalla! Jopilevien sairaanhoitajien jopot arvottiin ylesiöarvontaan osallistujien kesken ja palkinnot on jo luovutettu voittajille! Onnea heille ja iloista jopoilukesää.

Elokuussa taas uusin ajatuksin näihin puuhiin!

Ps. Jaoimme myös 1000 vaaleansinistä Eväskassia. Oli paikkakunnan suosituin kassi!

 

2 kommenttia artikkeliin ”#SuomiAreenalta

  1. Hyvä kirjoitus & erinomaista, että liitto oli vihdoin tässä tapahtumassa paikalla! Siellä on oltava, missä ihmiset liikkuvat & tehtävä tunnetuksi järjestöä sairaanhoitajien tukena. + erityiskiitos siitä, että laitoitte paikan päältä runsaasti tietoa someen – niin Facebook kuin twitter välittivät tunnelmia meille, jotka emme paikalla olleet. Tätä kaikkea lisää – definitely!

    • Kiitos Päivi kommenteista. Pahoittelen, että vasta nyt kommentoin, mutta viestisi oli jäänyt bittihässäkkäavaruuteen ja ponnahti vasta nyt esiin. Tavoitteeme on sama kuin uuden sotenkin toiminnallisuus: mennä ja olla siellä, missä ihmisetkin ovat ja tuottaa tarvittavaa hoitotyötä siellä. Teltallamme kävi päivittäin yli 200 asiakasta. Tai teimme päivittäin joko verenpaineen tai verensokerin mittauksia yli 200 asiakkaalle. Tähän päälle kaikki he muut, joiden kanssa keskusteltiin muista terveysasiosta. Tai ylipäätään elämä ilmiöistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.