Yhteiskuntasopimusta ei synny, kertovat työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajat.

Keskusjärjestöjen puheenjohtajat olivat pettyneitä yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen. Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mukaan järjestöillä ei ollut edellytyksiä jatkaa neuvotteluita, sillä kaikki järjestöt eivät olleet neuvotteluissa mukana. Edellytyksenä on se, että kaikki ovat mukana.

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan STTK olisi ollut valmis jatkamaan neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta. Palola ennakoi, että epävarmuus työmarkkinoilla jatkuu syksyllä. Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua STTK valmistautuu nyt liittokohtaiseen palkkakierrokseen, josta odotetaan riitaisaa hallituksen niin sanottujen pakkolakien takia.

Liitoilla on haluja korvata tulevat työehtojen heikennykset. SAK:n jäsen Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT sanoi viime viikolla irtaantuvansa neuvotteluista vastalauseena Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ilmoitukselle lopettaa keskitettyjen palkkaratkaisujen tekeminen.

STTK on laskenut, että esimerkiksi julkisella sektorilla työskentelevän keskituloisen ja keskimääräisesti sairastavan STTK:laisen laskennallinen menetys on lähemmäs kahdeksan prosenttia. Sairaanhoitajien osalta menetys voi olla suurempikin.

Sairaanhoitajaliitto odottaa, että huolimatta EK:n ilmoituksesta, että yhteiskuntasopimuksen eväät on nyt syöty, otetaan käyttöön kriisi- ja hätätilan kotivaraeväät ja jatketaan niiden turvin neuvottelua. Sairaanhoitajat eivät voi hyväksyä tulevaisuutta, jossa hallituksen pakkolakien turvin haettava oletettu tuottavuusloikka maksatetaan sairaanhoitajilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.